Vägra kålsuparteori!

Som politiskt aktiv förväntas du ta ställning i viktiga frågor. Men att ta ställning måste innebära att vara progressiv, annars är ställningstagandet meningslöst, ja rent farligt.


Det finns mycket allvarlig orättvisa i Världen: palestinierna, ursprungsfolken, religiös fanatism, minoriteter som behandlas illa, arbetare som utsätts för livsfara osv osv. Det finns mycket att vara arg på. Berättigat arg.


Men en politiskt medveten persons uppgift måste inte bara vara att stötta de som (med rätta!) är arga. En politiskt medveten person måste stötta organisationer som kanaliserar denna ilska till något vettigt. Till något som bygger ett bättre samhälle.


Att stötta en motståndsrörelse mot förtryckare är bara bra om motståndsrörelsen står för åtminstone ett minimum av anständighet. Om denna motståndsrörelse inte uppfyller ens basala krav på medmänsklighet, så ska vi leta efter andra motståndsgrupper att stötta.


Om en motståndsrörelse mördar tusentals helt oskyldiga civila människor bara för att de tillhör en viss folkgrupp, så ska vi naturligtvis inte ha med denna grupp att göra. Befrielserörelser som bygger på rasism är inte bättre än förtryckare som bygger på rasism.


Att stötta ilskna människor bara för att de är (berättigat!) arga är inte politiskt medvetet. Även när ilskan alltså är berättigad! Ofta avkrävs du ställningstaganden. Omöjliga ställningstaganden. Som huruvida Hamas är bättre eller sämre än Netanyahu? Det är ett farligt val. Det är en jämförelse som riskerar att leda till en våldsspiral. En jämförelse som kan legitimera allt; till och med barnmord. Våga säga nej till en kålsuparteoris whataboutism!


Som politiskt aktiv förväntas du ta ställning i viktiga frågor. Men att ta ställning måste innebära att vara progressiv, annars är ställningstagandet meningslöst, ja rent farligt. Att stötta rasism från förtryckta grupper är inte att utveckla samhället. Det är inte en socialistisk analys. Det är inte marxistiskt. Det är inte ‘vänster’.


‘Svarta & vita tillsammans mot de rika’, så var slagorden under medborgarrättsrörelsen. Enbart vapenhandlare och stormakter tjänar på en rasistisk väpnad motståndskamp.


Populära inlägg i den här bloggen

Logiskt NATO-beslut