Förstörarna

För många, många år sedan ombads jag att ta hand om Palestinafrågan i en förening på vänsterkanten. Jag avböjde.


Självklart anser jag att palestinierna har rätt till ett eget land! Visst behandlar Israel palestinierna illa. Men tyvärr drar Palestinafrågan till sig rena knäppskallar. Knäppskallar som jämställer alla judar med förtryckare, knäppskallar som hyllar terrordåd mot helt oskyldiga människor. 


Min känsla är att den överväldigande majoriteten av palestinaaktivister tar avstånd från sådana saker. Men samtidigt verkar förskräckande många av dem vara öppna för att samtala med människor som har just sådana åsikter. När nu Hamas genomfört rena terrordåd mot helt oskyldiga, så var deras åsikter före detta massmord inte hemliga. Och ändå satt ledande palestinaaktivister i möten med just Hamasledare. 


Förre brittiske labourledaren Jeremy Corbyn var en av dem. Nu vill han ha eld upphör och säger att “alla attacker är fel”. Corbyn uttalar trivialiteter, när han själv gett legitimitet åt Hamas och kallat dem “vänner”. Vänstern har skadats av denna koppling till terrorister.


Det finns de som tror att vi behöver samtala med terrorister för att få slut på terror. Det finns människor som tror att mord på helt oskyldiga kan bortförklaras av en befrielsekamp. Men det är aldrig en befrielse när barn mördas.


Det är något lurt med hur vänsteraktivister hamnade i denna ‘samtalsagenda’ med terrorister. När jag var liten på 1970-talet så fördömde samtliga vänstergrupper västttyska Röda Arméfraktionen RAF för dess terrordåd. Jag vill klargöra att jag inte sympatiserar med RAF:s metoder, men de ville i alla fall inte mörda barn. När det kommer till Palestinafrågan, så tycks istället andra principer råda för förskräckande många av palestinaaktivisterna. De ska samtala med terroristerna. Plötsligt relativiseras terror bort. Detta är inte socialism. Det är att avleda uppmärksamheten från sakfrågorna.


Det finns alltid anledningar till att terrorrörelser uppstår. I Västtyskland efter kriget så fick en rad före detta nazisterledare höga positioner i den nya Västtyska staten och samtidigt fanns det amerikanska militärbaser och Vietnamkriget pågick. Det fanns många på vänsterkanten i Västtyskland som såg RAF som sanningssägare och felaktigt även drog slutsatsen att deras metoder var korrekta. Det fanns en bas av möjliggörare som stöttade RAF. 


Visst har Israels förtryck skapat en berättigad ilska bland många palestinier. Men denna ilska måste kanaliseras rätt och inte drabba oskyldiga civila. I Palestinafrågan finns förskräckande många palestinaaktivister som talar om Hamas som palestiniernas ‘legitima representanter’, trots att samma palestinaaktivister uttrycker sin avsky för terror. Men jag är säker på att de allra flesta vanliga palestinier inte vill döda oskyldiga människor. Barnamördare ska därför aldrig kallas legitima representanter.


När nu kriget i Mellanöstern antagligen kommer att trappas upp, så publicerar en del på vänsterkanten palestinaflaggor på sina facebookbilder. Det är just den kopplingen mellan Palestinas befrielse och terrordåd som vi på vänsterkanten ska låta bli att göra. Den som direkt efter ett terrordåd viftar med palestinaflaggan smutsar ned denna flagga.


Länk: David Pakman har liknande tankar

https://www.youtube.com/watch?v=OAmxl-NS7_o


Populära inlägg i den här bloggen

Logiskt NATO-beslut