Morötter
Jag skalar morötter. Fick dem löjligt billigt: ett kilo för en femma. Hur kan svenska morötter vara så billiga? När de samtidigt är så nyttiga?
Jag gillar särskilt rårivna morötter. De passar till nästan all sorts mat. Det sägs också vara nyttigt, men att de skulle vara särskilt bra för just synen är kanske en myt.
Jag skalar alltså morötter. Behöver inte tvätta dem; de är redan rena. Inte en jordpartikel på denna oranga grönsak. Den är befriad från sitt ursprung. Inget för tankarna till den näringsgivande jorden. Jorden är smuts som ska bort från butikshyllorna.
Potatisen i butiken är också tvättad. När jag var barn och vi skulle äta middag, fick jag ofta gå ut och gräva upp middagspotatisen. Min mormor och morfar, som hade ett trädgårdsmästeri, skulle aldrig drömt om att äta skalet på potatis. Jo, det bär även mig emot att äta skalet på potatisen. Jag tycker jordsmaken finns där, även om det säkert bara är inbillning. Nu tittar alla ungdomar konstigt på oss äldre som skalar potatisen.
Jorden är borta från morötter och potatis i butikerna. Men på något sätt känns det som om vi förlorat något. En närhet till jorden, en känsla för naturens villkor, en koppling till verkligheten. Det känns som den nya renheten är en falsk renhet. Den vackra ytan som ser så renspolad ut. Men den döljer sitt ursprung i underjorden.