Klimatstrunt
Är det bra att ignorera klimatkrisen? Amerikanska Centralbankens chef klargjorde nyligen att de inte tar någon klimathänsyn vid sina beslut.
Den amerikanska centralbankschefen Jerome Powell klargjorde att "Vi är inte, och kommer inte att vara, klimat-beslutsfattare." Han menar att det skulle krävas en "uttrycklig kongresslagstiftning" för att använda Centralbankens penningpolitik eller tillsynsmöjligheter, om de skulle arbeta för en grönare ekonomi.
Här lurar två felaktiga tankar: Tanken att miljön skulle vara något som ligger utanför ekonomin och tanken att klimatforskning är styrd av politik och inte naturvetenskap.
Men hela grunden för vår ekonomi är ju miljön. Och klimatforskning är vetenskap och inte politik. Det är skillnad mellan åsikter och naturvetenskaplig forskning. Det är skillnad mellan att ha olika förslag om statsbudgeten och att helt strunta i att planera för framtiden. Om Centralbanken ska göra framtidsprognoser utan att ta med klimatfrågan – så ter sig framtiden mörk.
Ofta varnas vi för olika konspirationsteorier om klimatet. Visst finns de! Men värre är etablerade institutioners klimatmotstånd. Det handlar inte bara om Powell själv: Sådant här skapar en myndighetskultur, där de som vill göra karriär måste hålla med om att klimat och penningpolitik ska separeras.
Nästan alla politiker framställer det som önskvärt att penningpolitiken sköts oberoende de demokratiskt valda politikerna; som vore centralbankerna per definition objektiva och rationella. Men ovanstående visar hur sådana centralbanker riskerar att skapa unkna subkulturer.
Länk till Svenska Dagbladets artikel: https://www.svd.se/a/dwLmMw/powell-vi-kan-inte-ta-klimathansyn