Sociologi & socialism
Är sociologin socialistisk? Frågan är naturligtvis fel ställd. Frågan jag istället ställer är om delar av den sociologiska forskningens datainsamling är direkt antisocialistisk?
En vetenskaplig disciplin kan inte i sin helhet enkelt bedömas ideologiskt. Varje vetenskaplig uppsats, ja varje påstående, måste granskas för sig.
Låt mig börja med att konstatera att LNU (Levnadsnivåundersökningen) antagligen är världsunikt i den meningen att i inget annat land spelar ett enda datamaterial så stor roll för forskningen inom en vetenskaplig disciplin. Hundratals, kanske tusentals, forskningsrapporter och C-uppsatser baseras på detta statistiska material. Huvudsakligen används LNU-data inom sociologin, men även inom angränsande discipliner som ekonomi. Undersökningar med hjälp av LNU-data används dessutom flitigt i Statens Offentliga Utredningar – SOU.
Men frågan är huruvida LNU:s frågeställningar grundas på direkt antisocialistiska antaganden? Med detta avser jag att intervjuerna redan genom sina val av frågor och svarsalternativ tar ideologisk ställning.
Så vad är problemet? LNU ställer till exempel frågan huruvida intervjupersonen varit på gudstjänst under det senaste året eller frågan om du varit i din sommarstuga under det senaste året? Inget konstigt med det.
Men när de frågar om politik tycks andra tidsregler gälla – för då frågar LNU om intervjupersonen "någon gång" deltagit i en offentlig demonstration. På liknande sätt frågar LNU om du "någon gång" skrivit insändare eller "någon gång" hållit ett anförande.
Hur ska vi tolka denna glidning i tiden – är du för alltid att betrakta som politiskt aktiv om du skrev en insändare för tjugo år sedan? Eller är frågan om politisk aktivitet så oviktig att de inte behöver precisera? Dessa tidsregler gör LNU:s datamaterial närmast värdelöst som dokumentation av hur klasskampen i Sverige utvecklas genom åren.
Om du på allvar, med Marx, menar att “Arbetarklassens befrielse är deras eget verk” – så bör just arbetarnas politiska aktivitet över tid vara en helt central fråga. Men här är tidsseriedata omöjliga att studera!
Att detta datamaterial dessutom används ofta, gör det hela än mer problematiskt. Alternativa frågeställningar ges ingen plats.
Samtidigt som Karl Marx läses på grundkurser i sociologi – så motarbetas hans frågeställningar i praktiken i LNU. Att undersöka om det finns klasskillnader är en tillåten frågeställning. Att fråga om arbetarnas politiska aktivitet anses vara perifert.