Engelskan och integrationen

Det går att leva i Sverige och bara tala engelska. Är det bra för integrationen?


Det diskuteras mycket om vad vi ska göra för att förbättra integrationen i Sverige. Men nästan ingen nämner engelskans starka ställning som ett problem.


I Sverige har vi ett officiellt språk: svenska. Och dessutom fem lagstadgade officiella minoritetsspråk. Det är bra, tycker jag. 


Svenskan ska alltid vara vårt gemensamma kommunikationsspråk. Men oftast kan du kommunicera med myndigheter på engelska. Ordet ‘oftast’ är kanske fel. Låt mig istället skriva: alltid.


Vad sänder det för signaler, när du omedelbart kan få all samhällsinformation på engelska? Är det signalen att integration är viktig?


Jag tycker att vi kan tillåta frågor till myndigheter på engelska, men att de då ska tvingas vänta på svaren några veckor. På så sätt ökar trycket att lära sig svenska.


En sak är att du kan få akutsjukvård och rättshjälp på engelska och andra språk. Det är humant och självklart. Men varför ska myndigheter ha information på engelska för privatpersoner? Varför ska museer ha information på engelska, när den saknas på våra lagstadgade minoritetsspråk? Det säger en hel del om vilka grupper myndigheterna INTE är intresserade av att försöka nå!


Populära inlägg i den här bloggen

Tvål och vatten