Butiksbröd
I matvarubutikerna finns ett stort utbud av olika sorters bröd. Men vad döljer sig under ytan?
Jodå, det finns verkligen ett jättestort utbud av bröd, men om du läser ingredienserna, så märker du snart att nästan alla är snarlika.
Och det handlar inte bara om mjölsorter eller surdeg. Nej, det är till exempel mycket svårt att hitta ett bröd som inte innehåller malt. Trots att malt knappast är en vanlig ingrediens när du bakar hemma. Vörtbröd eller formfranska: malten är där!
Det finns bröd med havssalt. Men för den som vill ha lågsaltat bröd är utbudet magert. Salt är ju inte nyttigt, så jag undrar varför alla hälsomedvetna accepterar detta? Fast de kanske inte alls äter bröd …
När jag var barn, på 1970-talet, så fanns det ett stort utbud bara i kategorin sirapslimpor. Andra sorter sågs som lite udda. Idag ser butikernas brödhyllor annorlunda ut: Mångfald på ytan, men innehållsförteckningarna är som kopior av varandra.