Busselulle

Lussebullar är goda, men de köpta smakar inte mycket saffran.


Det finns en ängslighet inför vissa kryddor. Det går utmärkt att vräka i superstark chili i nästan all sorts mat, men även många småbagerier är försiktiga med saffranssmaken. Den ska bara antydas, verkar det som.


Nu är ju saffran en dyr krydda och chili ganska billig, så det kanske är en rent ekonomisk fråga. Jag skulle gärna se en större efterfrågan på gourmetlussebullar med en rejält högre saffransnivå.


Både chili och saffran är folkliga kryddor. Inte många av de världsberömda michelinkrogarnas rätter innehåller dessa. Populärkulturell mat är inte nödvändigtvis vardagsmat, men mat som många tycker om och har råd med; i alla fall ibland.


För både saffran och chili gäller att det krävs en ringa mängd för att ge en stor smakupplevelse. De dominerar lätt. De är kryddor som bryter av vardagens gång. 


PS

Ordet ‘lussebulle’ är svårt att uttala för många med ett annat modersmål. U-ljud blir gärna till ‘o’ på de flesta stora språk. Saffran är inte svenskt, men lussebullar är, åtminstone när det gäller uttalet, det svenskaste som finns!


Populära inlägg i den här bloggen

Tvål och vatten